Smouters en ovenkoeken

29-12-2024

In m’n column van 29/12 ging het over smouters en ovenkoeken. Hieronder vind je de recepten. Ze komen allebei van mevrouw Ka Melse.



Smouters

Begin met 15gr gist en een theelepel suiker die je oplost in een kopje lauwe melk. Deze giststarter een kwartiertje op een warm plekje zetten tot er bubbels komen. 

In een beslagkom een half pond goeie Zeeuwse bloem zeven en een theelepeltje zout toevoegen. Giststarter erbij schenken en roeren tot een egaal, dik beslag. 

Klop er vervolgens een ei en twee kopjes lauwe melk door.  Appelstukjes en/of een paar handjes rozijnen erbij (varieer hier gerust in) en de kom afgedekt een uur laten rijzen. 

Drie lepels beslag in een warme koekenpan met een goeie lepel reuzel of een flinke klont boerenboter bruin bakken. Lekker met stroop, bruine suiker, poedersuiker…


Ovenkoeken

Maak een brooddeeg (bv van 1 kilo tarwemeel, 20g gist, 20g boter of reuzel en ca een halve liter water; gist oplossen in lauw water, mengen met meel, boter en zout en kneden tot een mooie egale zachte bol; een kwartier laten rijzen) en steek hier porties van ongeveer een ons af. Maak daar balletjes van en laat nog ‘s een kwartier rijzen. Uitrollen tot rondjes van ca. een centimeter dik en onder een theedoek minstens een half uur laten rusten. 

Tussen de 5 en de 10 minuten bakken in een oven op 250 graden. De ovenkoeken blazen op in de oven. Ze horen vrij licht te blijven en een heel licht krokantje te hebben. 

Opensnijden als een pitabroodje en oldskool besmeren met boter en bruine suiker of experimenteer met andere zoetigheden. Hartig is ook lekker. Denk aan stoofvlees, gerookte vis, preistamppot, sajoer boontjes, couscous-gerechten, etc. 

Terug